Hulpmiddelen

Tips en hulpmiddelen voor mensen met autisme of AD(H)D

Hier vind je allerlei soorten tips en hulpmiddelen voor mensen met autisme of AD(H)D en voor de mensen in hun omgeving. Weet je zelf nog een tip of hulpmiddel dat heel goed werkt? Mail die dan naar info@eddee.nl, dan kijken we of we deze toe kunnen voegen.

 

Planning en structuur

Time timer

Een time timer is een wekker met een rode schijf, die verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Er zijn er vele op de markt, maar de Hema heeft ook een kookwekker met dezelfde functie voor € 5,-.

Digitale time timer

Deze app maakt tijd zichtbaar. Door met je vinger te slepen kun je de digitale tijd instellen. Dit hulpmiddel kan handig zijn wanneer het tijdsbesef getraind wordt. Klik op de onderstaande links om de app te downloaden.

Kleurenklok

Een kleurenklok heeft geen cijfers, maar gekleurde vlakken van verschillende grootte. Het gele vlak duurt bijvoorbeeld 20 minuten en het lichtblauwe vlak 10 minuten. Als je kind iets tien minuten mag doen, zet je de wijzer aan het begin van het lichtblauwe vlak. Zodra de wijzer bij de volgende kleur aankomt, weet je kind dat het mag stoppen. Vanaf € 23 te bestellen op www.kleurenklok.nl.

Checkpad (van Gezinnig)

Behulpzame dagplanner voor taakjes in de ochtend en avond. De ene zijde voor de ochtend, de andere zijde voor de avond. Met 54 magneetjes. Prijs plm € 25,-

Picto's, dagstructuur en agenda

Zelf een dagstructuur met picto’s maken met gratis software. https://www.pictoselector.eu/nl/

Weekagenda en maandkalender met pictogramstickers. https://www.pictogenda.nl/

Online bibliotheek van picto’s: https://www.sclera.be/nl/picto/overview/

Huishoudschema's SlimHuishouden (incl. app)

Op de website slimhuishouden.nl vind je diverse schema’s om het huishouden te doen. Je kunt de schema’s online bekijken en printen, je kunt je abonneren op de mail zodat je elke week het nieuwste schema in je mailbox krijgt, maar je kunt ook de gratis app downloaden Slim Huishouden. Je kunt in de app afvinken wat je gedaan hebt, maar je kunt ook de lijsten printen. Je kiest één van de vijf soorten schema’s. Heb je weinig energie en tijd, of wil je rustig beginnen, kies dan voor het Basisschema. Daar zitten naast de dagelijkse en wekelijkse klusjes maar een paar echte ‘poetsklussen’ in. Lees voor meer uitleg over de schema’s deze pagina’s: https://www.slimhuishouden.nl/uitleg-huishoudschema/ en https://www.slimhuishouden.nl/huishoudschema-2/ Er zitten ook reminders in de schema’s. Voor de agendaplanning van de week, het maken van een weekmenu, maar ook bijvoorbeeld het vervangen van tandenborstels en het onderhoud van de CV ketel.

Huishoudschema's met picto's en uitleg

Schermtijd

Veel ouders zoeken naar heldere afspraken over schermtijd naast huiswerk en klusjes die hun kinderen moeten doen. Hier een handig schema, gedownload van de site mizzflurry.nl. Schermtijdschema

Gevoelens en prikkels

Sensorische hulpmiddelen

Voor het omgaan met prikkels bestaan diverse hulpmiddelen. Zo zijn er kauwhulpmiddelen (voor bijvoorbeeld kinderen die kauwen op hun mouwen of haar), gehoorbeschermers om geluiden te dempen voor een betere concentratie, wiebelkussens (voor op een stoel, voor beweeglijke kinderen of juist voor kinderen die meer geactiveerd mogen worden), verzwaringsdekens en drukvesten (om ‘diepe druk’ te geven die voelt als een stevige knuffel, waardoor men dieper kan slapen of rustiger wordt), tangles (friemelspeeltjes voor betere concentratie en vermindering van stress). Voor het opdoen van ideeen, kijk eens op senso-care.nl. Let op: producten zijn vaak ook elders tegen een andere prijs te verkrijgen.

Boosheidsthermometer

Een boosheidsthermometer of gevoelsthermometer kan helpen ontdekken wanneer en waarom je boos wordt. Je kunt er hier een downloaden. Een leuke met plaatjes kun je hier bestellen. (NB als je begeleiding van Eddee krijgt, zijn er via Eddee genoeg keuzemogelijkheden en hoef je niets te bestellen). Op Pinterest zijn er ook veel te vinden.

Online trainingen snelbeterinjevel

Drie (gratis) online trainingen: beter slapen, minder piekeren, minder stress. Met veel praktische oefeningen. https://www.snelbeterinjevel.nl/

G-schema

Het invullen van een G schema helpt je om verband te leren zien tussen wat je denkt, voelt en doet. Je ontdekt hoe bepaalde gedachten zorgen dat je je op een bepaalde manier voelt en maken dat je je op een bepaalde manier gedraagt. Je gaat kijken hoe je bij dezelfde gebeurtenis andere gedachten zou kunnen bedenken. En hoe dat zou leiden tot andere gevoelens en andere gevolgen. Als je dit een tijdje invult, kom je er achter welke niet helpende gedachten je vaak hebt en hoe je die kunt veranderen. Klik hier voor een pagina met uitleg en een gratis schema met 4 G’s (Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag), hier voor de directe download van hun schema, hier voor een ander 4 G schema  en hier voor een pagina met uitleg en schema van 5 G’s (Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Goede bedoelingen, Gevolgen).

Speltherapie en creatieve therapie

Zit uw kind niet lekker in zijn vel? Maakt u zich zorgen over het gedrag van uw kind? Trekt het kind zich bijvoorbeeld terug, wordt het juist drukker, heeft het allerlei lichamelijke vage klachten of heeft het steeds conflicten met anderen? Dan kan vaktherapie een uitkomst zijn. Vaktherapie is vaak heel leuk; uw kind is actief bezig, bijvoorbeeld met spel of creatieve materialen, en heeft succes in het spel of creativiteit. Zo bouwt uw kind aan nieuwe vaardigheden en kennis voor het dagelijks leven.
https://www.eddee.nl/speltherapie-en-creatieve-therapie/

Digitaal vaardig

Inloopspreekuur bij de bibliotheek

Bij veel bibliotheken van bibliotheekaanzet (Dordrecht, Gorinchem, Alblasserdam, Zwijndrecht, H.I. Ambacht, Ridderkerk, Sliedrecht etc) is er een inloopspreekuur. Voor al je vragen over je mobiele telefoon, smartphone, laptop, tablet, e-reader of het internet. Ook als je geen lid bent. In de meeste plaatsen gratis.
https://www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten/digitaal-inloopspreekuur

Cursus Klik & Tik

Deze cursus leert je omgaan met de computer, met email, met internet, met social media, met de tablet et cetera. Je kunt deze cursus gratis online doen, maar je kunt deze cursus ook met een groep doen, via de bibliotheekaanzet in veel plaatsen.
https://www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten/klik-tik

https://oefenen.nl/program/serie/36

Activiteiten

Outsider-café van Vialumina Dordrecht (v.a. 16 jaar)

Elke twee weken op vrijdagavond van 20 tot 23 uur, ieder is welkom, de meeste bezoekers hebben autisme.
https://www.vialumina.nl/outsider-cafe/

Chill-aut jongerencafé in Heukelum (v.a. 13 jaar)

Jongerencafé Chill-Aut elke maand op een vrijdagavond voor jongeren vanaf 13 jaar met autisme, voor gezellig ontmoeten.
https://chillaut-leerdam.nl/

Petjeaf weekendschool (10 t/m 14 jaar) diverse locaties o.a. Dordrecht

Voor kinderen van 10 t/m 14 jaar. Op 28 zondagen verdeeld over 7 blokken van 4 weken praktijkervaring opdoen met verschillende beroepen. Per blok een ander beroep. Met gastlessen van gastdocenten, maar ook creatieve verwerking en uitstapjes. Kinderen leren hun eigen talenten en mogelijkheden kennen en bouwen aan positief zelfbeeld.
https://petjeaf.nl/

Ondersteuning diversen

HiP Helpt vrijwilligers

HiP is een vrijwilligersorganisatie die in veel plaatsen actief is. De hulp is bedoeld voor mensen die zelfstandig wonen, geen vrienden/ familie/ kennissen hebben die kunnen helpen, onvoldoende geld hebben om hulp te kunnen inkopen en eventueel beperkt zijn door gezondheidsklachten. Je kunt hier hulp vragen en vinden voor praktische hulp, sociale hulp en vervoershulp. Denk aan: even wandelen of er met de rolstoel opuit, samen een kopje koffie drinken, bezoek aan een arts, klusjes in en om het huis, hulp bij invullen van formulieren, ondersteuning van mantelzorgers. https://hiphelpt.nl/home.html

NetwerkDordtseHelden vrijwilligers

Voor mensen in gemeente Dordrecht die geen buren/ vrienden/ familie/ kennissen hebben die kunnen helpen en onvoldoend geld hebben om hulp in te kunnen kopen en door gezondheidsproblemen of lichamelijke of psychische beperking iets niet meer zelf kunnen doen. Jongeren bieden zich als vrijwilliger aan voor: praktische hulp (een kleine klus in of om het huis), sociale ondersteuning (boodschappen doen, oppassen in gezinnen, hulp met de computer, tijdelijk de hond uitlaten of iemand leren fietsen), maatjescontact (een kopje koffie met elkaar drinken of een gezellige activiteit met elkaar doen), huiswerkbegeleiding (oefenen van de Nederlandse taal en andere vakken).
https://netwerkdordtsehelden.nl/

NLVoorElkaar vrijwilligers

Een website voor iedereen, waar je hulp kunt vragen en vrijwilligers in je buurt kunt vinden voor van alles en nog wat: reparaties, oppas, hond uitlaten, boodschappen, gezelschap et cetera. https://www.nlvoorelkaar.nl/ In sommige plaatsen is dit goed ontwikkeld. Bijvoorbeeld Zwijndrecht: https://www.zwijndrechtvoorelkaar.nl/. Je kunt daar ook bellen voor hulp of advies: 078 7708181

Stichting Present projecten door vrijwilligers

In veel plaatsen in NL is een lokale stichting Present actief, bijvoorbeeld Barendrecht en Ridderkerk. Via je hulpverlener kan daar een hulpvraag worden gesteld voor een eenmalig project. Je moet onvoldoende financiële middelen en onvoldoende netwerk en/of gezondheid hebben om het werk zelf uit te voeren. Je moet ook bereid zijn om op de dag van het project aanwezig te zijn en naar kunnen mee te doen. Projecten kunnen zijn: opknappen van een verwilderde tuin, helpen bij verhuizing, schoonmaken of schilderen van een verwaarloosde woning.
https://stichtingpresent.nl/

Ondersteuning bij administratie en geldzaken

Thuisadministratie (vrijwilligers van Humanitas)

Op verschillende locaties in NL. In de Drechtsteden momenteel alleen voor inwoners van Dordrecht en Zwijndrecht. Je kunt je aanmelden als je behoefte hebt aan hulp bij je geldzaken en bij het op orde brengen van je administratie. Gratis. Een vrijwilliger komt voor een periode regelmatig langs (kan een jaar zijn of korter), brengt samen met jou je financiele situatie in kaart, maakt een jaarbegroting en budgetoverzicht en helpt je om je administratie en geldzaken op orde te houden.
https://www.humanitas.nl/programmas/thuisadministratie/

Adviseur Geldzaken van Sociale Dienst Drechtsteden

Voor iedereen in Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht,
Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.. Inloopspreekuur of op afspraak, beide mogelijk. Voor advies als bijvoorbeeld je situatie veranderd is en daardoor je inkomsten of uitgaven veranderen. Zijn je inkomsten en uitgaven in balans? Weet je voor welke toeslagen je in aanmerking komt? Klopt de beslagvrije voet of is er hulp nodig bij het invullen van een kwijtscheldingsformulier of het doen van aangifte?
https://www.socialedienstdrechtsteden.nl/nieuws/hulp-met-uw-geldzaken

Regelmaatje (vrijwilliger, Dordrecht en Zwijndrecht, van MEE)

In gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht, georganiseerd door MEE Drechtsteden. Een Regelmaatje is een vrijwilliger die bij de mantelzorger langs komt om bij te praten en mee te denken, is een steuntje in de rug, neemt regeltaken over en biedt een luisterend oor. Aanmelden bij MEE Drechtsteden, T 078 750 89 00.
https://www.meeplus.nl/regelmaatjes-voor-mantelzorgers-klaar-voor-de-start/

Schuldhulpmaatje (vrijwilligers)

In verschillende gemeenten actief, waaronder Dordrecht, Zwijndrecht, H.I. Ambacht. Om schulden te voorkomen, om te ondersteunen bij schulden en om nazorg te bieden na schulden. Een getrainde vrijwilliger zet samen met jou al je inkomsten, uitgaven, schulden en betalingsachterstanden op een rij. Daarna ga je samen aan het werk voor de oplossing. Leert je hoe je uitgaven kunt plannen en een administratie bijhouden. Als je inkomsten of uitgaven door omstandigheden veranderen, helpt het maatje je om een aangepast budget te maken. Wacht niet tot je in het rood staat!
Als je schuldhulpverlening nodig hebt blijft het maatje je ondersteunen. Je staat er niet alleen voor! https://uitdeschulden.nu/
https://uitdeschulden.nu/

Zelfhulpwebsites en online trainingen

https://www.zelfjeschuldenregelen.nl/: een stappenplan om je schulden te regelen en op te lossen, voorbeeldbrieven, wegwijzer, ervaringsverhalen.

https://www.wijzeringeldzaken.nl/ en https://www.nibud.nl/: over heel veel thema’s praktische informatie en checklists te vinden, zoals: wat komt er financieel kijken bij het krijgen van kinderen, het op jezelf gaan wonen, studeren, hypotheek, ontslag, uit elkaar gaan, pensioen, studeren, je kinderen leren omgaan met geld, geldzaken op orde krijgen et cetera. Heel veel handige links en tips, zoals huishoudboekjes, tips bij belastingaangifte, checklist zakgeld et cetera.

emailcoaching van het Nibud: Check, Plan, Spaar, Bewaar. Check wekelijks uw saldo en uitgaven, Plan jaarlijks uw inkomsten en uitgaven, Spaar maandelijks 10 procent van uw inkomen, Bewaar uw financiële administratie op een geordende manier. Twaalf weken lang ontvang je tips en trucs via mailberichten en sms over Check, Plan, Spaar. Daarna acht weken tips en trucs via mailberichten over Bewaar. Je krijgt een stap-voor-stap handleiding en video’s met uitleg.

Ondersteuning voor het gezin

Buurtgezinnen (vrijwillige steungezinnen)

Op verschillende plaatsen in NL, waaronder Dordrecht, Molenlanden en Papendrecht. Voor alle gezinnen die om wat voor reden ook behoefte hebben aan wat ondersteuning. Bijvoorbeeld een rustige huiswerkplek voor de kinderen, de kinderen af en toe uit logeren, meedenken over schoolkeuze, kinderen naar zwemles of sport brengen, meegaan naar ouderavonden, meehelpen bij het vieren van de kinderverjaardag, samen iets leuks doen met de kinderen.
https://www.buurtgezinnen.nl/

Home-Start (vrijwillige ondersteuning in het gezin)

Op veel plaatsen in NL, o.a. Dordrecht, Zwijndrecht, H.I. Ambacht, Barendrecht, Ridderkerk. Voor gezinnen met kinderen t/m zes jaar; in sommige gemeenten ook voor gezinnen met oudere kinderen. Als je gezin een moeilijke periode doormaakt zoals door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met familie of vrienden, problemen op het werk, gebrek aan geld, spanningen met je partner. Persoonlijke aandacht, ondersteuning bij opvoeding, hulp bij praktische zaken, vriendschap. Gratis. https://www.home-start.nl/

Wel Thuis (vrijwillige ondersteuning van Humanitas in het gezin)

Voor gezinnen met jeugdhulp. Een vrijwilliger van Wel Thuis komt als extra ondersteuning minimaal een jaar lang eens tot twee keer per week op bezoek, voor emotionele steun maar ook opvoedondersteuning en praktische hulp.
https://www.humanitas.nl/programmas/wel-thuis/

Huisvesting

Nitzana (Dordrecht, tijdelijk wonen voor vrouwen)

Nitzana is een woon-leefgemeenschap in Dordrecht voor vrouwen die door omstandigheden tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen. Er is ruimte voor 10 vrouwen, eventueel met een kind. Ieder heeft een eigen appartement met douche en toilet; daarnaast is een gemeenschappelijke keuken en zithoek.
https://www.nitzana.nl/

Time-Inn (Dordrecht, tijdelijk wonen voor jongeren 18-25 jaar)

Voor jongeren van 18-25 jaar, waarvoor de stap naar zelfstandig wonen nog te groot is. In een periode van 2 jaar werk je toe naar zelfstandig wonen. Dit doe je onder begeleiding van professionals die je zelf inschakelt. Je woont samen met andere bewoners en een gezin in een woongroep. Je hebt een eigen (slaap)kamer; de overige ruimtes deel je. Ieder leidt zijn eigen leven maar we ontmoeten elkaar regelmatig rondom de maaltijd. Daarnaast heb je aan het gezin een ‘goede buur’, iemand bij wie je binnen kunt stappen voor advies of welkom bent met je vragen.
http://www.time-inn.nl/

Meer leren over

ADHD Magazine Online

adhdmagazine.nl een site boordevol informatie, tips en tools, blogs.

Autisme Centraal (cursussen en tijdschrift)

Autisme Centraal is een samenwerkingsverband van professionals die ‘de wereld autismevriendelijker willen maken’. Ze bieden cursussen en lezingen aan (in Vlaanderen en Nederland) die niet alleen bedoeld zijn voor professionals maar ook voor mensen met autisme en/of hun familie. Daarnaast bieden ze een tijdschrift aan en een digitale nieuwsbrief.

Autismenetwerk Zuid-Holland (bijeenkomsten)

Het Autismenetwerk Zuid-Holland-Zuid organiseert met regelmaat bijeenkomsten voor mensen met autisme, hun ouders, hun partners, en professionals. Vaak gratis. Zie hier de agenda.

Boeken

  • De AD(H)D Survivalgids –  geschreven door J.F. Taylor, voor kinderen vanaf ca. 10 t/m 14 jaar
  • De Autisme Survivalgids – geschreven door Luc Descamps, voor kinderen van ca. 9 tot 12 jaar, plm € 12,- bij o.a. Bol.com.
  • Overprikkeling voorkomen – geschreven door Barbara de Leeuw, voor volwassenen met AD(H)D en autisme, die vaak gevoeliger zijn voor prikkels. Een zelfhulpboek met een theoretisch deel en een praktisch werkboek en hulpmiddelen als vragenlijsten, planningsvoorbeelden, praktische tips etc.

Mantelzorger cursus (MEE) De zorg de baas

Voor mensen die zorgen voor iemand (partner, kind, familielid, vriend(in)) met o.a. psychische problemen. Zes bijeenkomsten waarin je leert om balans te vinden, grenzen stellen, ontspannen, minder piekeren en invloed uitoefenen; om overbelasting te voorkomen.
https://www.meemantelzorg.nl/mantelzorger/cursussen/cursus-de-zorg-de-baas/

Partnercursus autisme (MEE)

Cursus voor vrouwen met een man met (mogelijk) autisme. Je leert meer over autisme en de problemen die daarmee gepaard kunnen gaan en de gevolgen voor je relatie. Je leert omgaan met je gevoelens en krijgt handvatten om de omgang en communicatie te verbeteren. https://www.meemantelzorg.nl/mantelzorger/cursussen/partnercursus-autisme/

Posters ADHD en Autisme

Er zijn mooie posters ontwikkeld waarop de pluspunten van bepaalde diagnoses zijn afgebeeld. Klik hier voor het bestellen van de poster ADHD pluspunten en hier voor de poster Sterke kanten van autisme.

Oudervereniging Balans

Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag. Denk o.a. aan ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, dyscalculie, ODD/CD. Dat doen ze door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap. Ze geven een tijdschrift uit, bieden veel informatie op de website over verschillende problemen en diagnoses, hebben een nieuwsbrief, geven webinars, lezingen, workshops en lotgenotencontact. Ook zij hebben een agenda met interessante bijeenkomsten.

SamenWERK creatieve therapiegroep voor stellen

Een creatieve therapiegroep voor stellen waarvan één van de partners autisme heeft. Gericht op emotieregulatie en verbinding. Er wordt gewerkt met creatieve werkvormen en gesprek. http://www.verdermetverf.nl/samenwerk

Autisme Experience

De Autisme Experience zet zich in voor een actieve dialoog rondom autisme. Door middel van events, activiteiten en in de toekomst met een eigen belevingscentrum (in Dordrecht) creëren zij een verbinding tussen; mensen met autisme en mensen die autisme beter willen leren begrijpen.
https://www.autismeexperience.nl/