Hulpmiddelen

Tips voor u van Eddee Zorgverlening over handige hulpmiddelen

Op deze pagina vindt u diverse hulpmiddelen die het dagelijks leven voor iemand met een diagnose zoals autisme of ADD of ADHD makkelijker kunnen maken.

ADHD magazine online

adhdmagazine.nl een site boordevol informatie, tips en tools, blogs.

Bemoedigende posters

Er zijn mooie posters ontwikkeld waarop de pluspunten van bepaalde diagnoses zijn afgebeeld. Klik hier voor het bestellen van de poster ADHD pluspunten en hier voor de poster Sterke kanten van autisme.

Bijeenkomsten

Het Autismenetwerk Zuid-Holland-Zuid organiseert met regelmaat bijeenkomsten voor mensen met autisme, hun ouders, hun partners, en professionals. Vaak gratis. Zie hier de agenda.

Boosheidsthermometer

Een boosheidsthermometer of gevoelsthermometer kan helpen ontdekken wanneer en waarom je boos wordt. Je kunt er hier een downloaden. Een leuke met plaatjes kun je hier bestellen. (NB als je begeleiding van Eddee krijgt, zijn er via Eddee genoeg keuzemogelijkheden en hoef je niets te bestellen). Op Pinterest zijn er ook veel te vinden.

G schema

Het invullen van een G schema helpt je om verband te leren zien tussen wat je denkt, voelt en doet. Je ontdekt hoe bepaalde gedachten zorgen dat je je op een bepaalde manier voelt en maken dat je je op een bepaalde manier gedraagt. Je gaat kijken hoe je bij dezelfde gebeurtenis andere gedachten zou kunnen bedenken. En hoe dat zou leiden tot andere gevoelens en andere gevolgen. Als je dit een tijdje invult, kom je er achter welke niet helpende gedachten je vaak hebt en hoe je die kunt veranderen. Klik hier voor een pagina met uitleg en een gratis schema met 4 G’s (Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag), hier voor de directe download van hun schema, hier voor een ander 4 G schema  en hier voor een pagina met uitleg en schema van 5 G’s (Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Goede bedoelingen, Gevolgen).

Huishoudschema’s

Op de website slimhuishouden.nl vind je diverse schema’s om het huishouden te doen. Je kunt de schema’s online bekijken en printen, je kunt je abonneren op de mail zodat je elke week het nieuwste schema in je mailbox krijgt, maar je kunt ook de gratis app downloaden Slim Huishouden. Je kunt in de app afvinken wat je gedaan hebt, maar je kunt ook de lijsten printen. Je kiest één van de vijf soorten schema’s. Heb je weinig energie en tijd, of wil je rustig beginnen, kies dan voor het Basisschema. Daar zitten naast de dagelijkse en wekelijkse klusjes maar een paar echte ‘poetsklussen’ in. Lees voor meer uitleg over de schema’s deze pagina’s: https://www.slimhuishouden.nl/uitleg-huishoudschema/ en https://www.slimhuishouden.nl/huishoudschema-2/ Er zitten ook reminders in de schema’s. Voor de agendaplanning van de week, het maken van een weekmenu, maar ook bijvoorbeeld het vervangen van tandenborstels en het onderhoud van de CV ketel.

Klokken en timers

Time timer

Een time timer is een wekker met een rode schijf, die verdwijnt naarmate de tijd verstrijkt. Er zijn er vele op de markt, maar de Hema heeft ook een kookwekker met dezelfde functie voor € 5,-.

Digitale time timer

Deze app maakt tijd zichtbaar. Door met je vinger te slepen kun je de digitale tijd instellen. Dit hulpmiddel kan handig zijn wanneer het tijdsbesef getraind wordt. Klik op de onderstaande links om de app te downloaden.


Apple


Android

Kleurenklok

Een kleurenklok heeft geen cijfers, maar gekleurde vlakken van verschillende grootte. Het gele vlak duurt bijvoorbeeld 20 minuten en het lichtblauwe vlak 10 minuten. Als je kind iets tien minuten mag doen, zet je de wijzer aan het begin van het lichtblauwe vlak. Zodra de wijzer bij de volgende kleur aankomt, weet je kind dat het mag stoppen. Vanaf € 23 te bestellen op www.kleurenklok.nl.

Oudervereniging Balans

Oudervereniging Balans versterkt de positie van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag. Denk o.a. aan ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, dyscalculie, ODD/CD. Dat doen ze door uitwisseling van kennis en ervaringen tussen ouders, onderwijs, zorgprofessionals en wetenschap. Ze geven een tijdschrift uit, bieden veel informatie op de website over verschillende problemen en diagnoses, hebben een nieuwsbrief, geven webinars, lezingen, workshops en lotgenotencontact. Ook zij hebben een agenda met interessante bijeenkomsten.

Sensorische hulpmiddelen

Voor het omgaan met prikkels bestaan diverse hulpmiddelen. Zo zijn er kauwhulpmiddelen (voor bijvoorbeeld kinderen die kauwen op hun mouwen of haar), gehoorbeschermers om geluiden te dempen voor een betere concentratie, wiebelkussens (voor op een stoel, voor beweeglijke kinderen of juist voor kinderen die meer geactiveerd mogen worden), verzwaringsdekens en drukvesten (om ‘diepe druk’ te geven die voelt als een stevige knuffel, waardoor men dieper kan slapen of rustiger wordt), tangles (friemelspeeltjes voor betere concentratie en vermindering van stress). Voor het opdoen van ideeen, kijk eens op senso-care.nl. Let op: producten zijn vaak ook elders tegen een andere prijs te verkrijgen.