Gezinsbegeleiding en ouderbegeleiding

Gezinsbegeleiding en ouderbegeleiding (opvoedondersteuning)

Ervaart u wel eens uitdagingen in uw gezin, omdat u of uw partner of uw kind een diagnose heeft? Is er wel eens sprake van onbegrip, andere verwachtingen en lopen de dagelijkse zaken soms stroef? Vraagt u zich af hoe u de opvoeding praktisch het beste kunt doen? Dan kan begeleiding binnen het gezin een uitkomst bieden. Hiervoor kunt u bij ons terecht. We geven gezinsbegeleiding en opvoedondersteuning. En dat doen we natuurlijk bij u thuis, want daar loopt u immers tegen de moeilijkheden aan. We sluiten zoveel mogelijk aan bij wat u al heeft geleerd over (omgaan met) de diagnose.

Als volwassene met een diagnose bent u prima in staat om een relatie en gezin te hebben. Een partner en kinderen zijn een rijkdom in uw leven. Tegelijk kan het ook een uitdaging zijn. Het vergt extra afstemming en inspanningen van iedereen. Elkaar begrijpen, begrijpen wat de ander niet snapt, verwachtingen in de dagelijkse zaken met elkaar afspreken en uitvoeren. Het zijn kleine zaken die tot grote frustraties kunnen leiden! Uw eigen coach stemt met u en uw partner af op welke manier jullie dit doen en willen gaan doen. Er zijn veel manieren waarop je verbetering kunt maken. Zolang het met de diagnose te maken heeft, kan er coaching geboden worden.

Als ouder van een kind met een diagnose wordt u vaak geconfronteerd met extra vragen. School, uw kennissen en soms ook familie dragen goed bedoelde adviezen aan, of verwijten u misschien een slechte ouder te zijn. Maar hoe doet u nu datgene dat werkt voor uw kind? Op grond van de diagnose van uw zoon of dochter (bijvoorbeeld een vorm van autisme (ASS) of AD(H)D) kan een ouderbegeleider u helpen met het vinden en toepassen van de route die op dat moment bij uw kind past. U leert opgedane kennis toe te passen in uw gezin en in de begeleiding van uw kind. Er is niet één route, elke dag vraagt een nieuwe keuze. En elke nieuwe levensfase heeft zijn eigen uitdagingen en vraagt nieuwe vaardigheden van het kind. Tijdig inzetten van hulp is belangrijk. Preventief hulp inzetten levert meer op en kost minder moeite voor uzelf en uw kind. Een coach voor opvoeders helpt u het gedrag van uw kind te begrijpen en te begeleiden.

Wilt u gezinsbegeleiding of opvoedondersteuning van Eddee? Dan heeft u hiervoor een beschikking nodig van de gemeente. Als het gaat om een volwassene die een diagnose heeft, is dat een WMO-beschikking voor individuele begeleiding. Als het gaat om een kind met een diagnose, is dat een Jeugdwet-beschikking voor individuele begeleiding. Lees via de button hieronder meer over beschikkingen. Heeft u hulp nodig bij de aanvraag, dan kijken we gerust even met u mee hoe u dat het beste kunt realiseren.